585 204 273739 057 523    Volejte po - pá 9.00 - 17.00

vychytávky do kuchyně

7 vychytávek v kuchyni, o kterých by jste měli vědět

Kuchyně je místnost, kde se s nápady nešetří a každá hospodyňka, která v kuchyni tráví mnoho času, jistě potvrdí, že si ji ráda přizpůsobí k obrazu svému, aby bylo její využívání co nejefektivnější. Na vychytávky do kuchyně je vhodné myslet obzvláště v momentě, kdy se pořizuje nová kuchyňská linka. Pokud nemáte s pořizováním kuchyně příliš zkušeností, je třeba se zaměřit na kuchyni nejen z hlediska designu, ale i funkčnosti a prostoru. Uvedeme si 7 základních tipů, které mohou organizování kuchyně usnadnit.

1. Světlo mějte neustále na očích

Jedním z důležitých tipů je správné umístění světla v místnosti. Pořízení jednoho centrálního světla je jednou z největších chyb, kterých se lidé dopouštějí. Pokud budete pracovat u linky a budete zády ke světlu, budete na svojí práci vrhat stín. Základním pravidlem je mít zdroj světla neustále před sebou, aby svítil na to, co aktuálně děláte. Kuchyně není místem, kde by se vyplatilo světlem šetřit.

2. Nepoužívejte zařízení ze staré kuchyně

Při pořizování nové kuchyně nepoužívejte zařízení ze staré kuchyně. Jednak je to proto, že bude v moderní kuchyni působit jako pěst na oko, a jednak nebude funkčně zapadat do konceptu celé kuchyně. Na první pohled se může zdát, že se jedná o úsporu peněz, ale v závěru zjistíte, že jste mohli ušetřit na zcela jiných položkách.

3. Všechno má své místo

Pokud jste byli zvyklí mít pracovní desku plnou spotřebičů a věcí, které aktuálně nepoužíváte, snažte se tento problém nákupem nové linky vyřešit. Pracovní prostor by měl být prázdný a vzdušný, koresponduje to nejen s praktickou stránkou, ale také s bezpečností.

4. Připojení spotřebičů

Společně s rozvojem doby roste i počet elektrických zařízení, které se v kuchyni využívají. Při nákupu nové linky myslete v první řadě na jejich připojení. Často se stává, že při montáži nastane problém s tím, že se vám hadice k myčce nevtěsná do prostoru u linky, nebo že neodhadnete umístění vývodu pro digestoř či odpad.

5. Výměna podlahy před pořízením kuchyně

Pokud plánujete rekonstrukci podlahy, proveďte ji před pořízením nové kuchyňské linky. Opačný postup je velmi vyčerpávající a i když k němu příliš často nedochází, i na tuto „drobnost“ je vhodné myslet včas.

6. Efektivní trojúhelník

Ujistěte se, že vaše kuchyně splňuje trojúhelník efektivity. Jeho základem je snadný a rychlý přístup ke sporáku, k pracovní desce a ke dřezu. Cesta ke všem těmto bodům musí být co nejrychlejší, nejkratší a neměly by v ní stát zbytečné překážky.

7. Logické rozdělení

Kuchyně vyžaduje logické rozdělení, aby se v ní mohlo pohybovat současně více lidí a aby byla příprava jídla co nejjednodušší. Oleje a koření mějte v blízkosti varné desky, tácy a prkénka mějte v blízkosti pracovního prostoru a pečící plech v blízkosti trouby. Dále je vhodné oddělit pracovní zónu od nepracovní tím způsobem, že bude nádobí s příbory přístupné i dalšímu člověku, který vám může pomoci se servírováním.