730 165 966 volejte po - pá 9.00 -17.00
Podle statistik dochází k největšímu množství úrazů v domácnosti, a proto je potřeba nebrat otázku bezpečnosti na lehkou váhu. Bezpečnost by se měla týkat zejména kuchyně, jelikož právě zde se odehraje úrazů nejvíce. Zdrojem těchto úrazů je často nedodržení základních pravidel rozvržení kuchyně, a proto si představíme základní body, na které by se měl brát ohled.
Kuchyně je místností, kde nejsou rozlité tekutiny na podlaze ničím neobvyklým. Jestliže kuchyně disponuje kluzkým povrchem, riziko úrazu je zde výrazně vyšší. Ideálním řešením je výběr podlahy z protiskluzového materiálu nebo povrchová úprava podlahy. Oblíbené jsou zejména protiskluzové dlaždice a vinylové podlahy.
Malé podložky a rohože jsou prvkem, který je nebezpečnější, než samotná kluzká podlaha. Jedná se zejména drobné rohože, koberečky a podložky, které se mohou snadno smeknout a způsobit úraz. Ačkoliv jsou spíše typické pro koupelny, v kuchyni je vhodné se takových prvků vyvarovat.
Pohybují-li se ve vaší domácnosti malé děti, je potřeba bezpečnost podřídit jejich přítomnosti. Základním pravidlem je umístění nebezpečných předmětů mimo jejich dosah a to i přes kompletní reorganizaci uložených věcí. Jde zejména o ostré předměty, skleněné předměty a těžké předměty, které by na sebe mohly převrhnout.
Dokonce i v kuchyni se může vyskytovat mnoho nebezpečných bakterií, ty se vyskytují zejména na místech, která se hůře udržují v čistotě. Základním předpokladem by měla být pracovní deska a samotná linka, která bude vyrobená ze snadno udržovatelného materiálu. Čím méně spár v kuchyni je, tím lépe, v nich se totiž bakterie zdržují nejčastěji a platí to i u podlahy. V každé kuchyni by měl být přítomný hadr a utěrka, aby bylo možné udržovat veškeré plochy čisté a suché.
Oblíbeným trendem v kuchyních jsou stojany na pracovní pomůcky. Podceňované jsou zejména vratké stojany na nože, které mohou představovat bezprostřední nebezpečí. Vratké stojany raději nahraďte pevnými, například magnetickými lištami, které zaberou minimum místa a podpoří bezpečnost v pracovním prostoru kuchyně.
Věšáky, držáky a police nad sporákem vždy představují potenciální nebezpečí. Prostor nad sporákem musí zůstat vždy zcela prázdný, aby nemohlo dojít ke vznícení předmětů v blízkosti plotýnek.
Pokud zrovna nečistíte kuchyň, tak by prostředky na čištění a dezinfekci neměly v pracovním prostoru co pohledávat. Vymezte si na ně specifické prostory, které nebudou v blízkosti potravin.