585 204 273739 057 523    Volejte po - pá 9.00 - 17.00

Nenachoďte v nové kuchyni zbytečné kilometry navíc!

Pokud máte rádi pohyb, jistě ho rádi využijete v jiném prostředí, než je kuchyně. Špatná organizace kuchyně je jedním z důvodů, proč zde většina lidí nachodí mnoho kilometrů navíc. Při navrhování kuchyně není důležitý pouze posudek výrobce, ale zejména vlastní preference, jelikož jsme každý unikátní a tím pádem neexistuje jedno univerzální řešení, které by vyhovovalo všem.

Pokud již před samotným návrhem nezanedbáte správné rozvržení, bude práce ve vaší kuchyni skutečně dynamická, rychlá a zábavná.

Pravidlo 5 zón

I když se nároky na velikost kuchyně často liší, každá by měla disponovat základním rozdělením do 5 zón. Jedná se o léty prověřený způsob organizace, který vede k efektivnější práci nejen vás, ale kohokoliv dalšího, kdo s vámi sdílí společnou domácnost

 

Jedná se o tyto zóny:

dynamic-space-kuchynska-linka-2

 

 

  • Zóna zásob
  • Ukládací prostory
  • Prostor na mytí
  • Příprava jídel
  • Tepelné zpracování jídel

Každá zóna má svůj význam a je třeba myslet na to, aby nebyly zamíchané do sebe, kuchyně by následně mohla působit chaoticky a špatně by se v ní pracovalo. V tomto pořadí se jedná o optimální rozdělení. Jako pomyslný střed lze vždy považovat dřez a sporák, u kterých by měl být k dispozici adekvátní pracovní prostor.

Pro praváka nebo pro leváka?

Stejně tak, jako má každá restaurace svého šéfkuchaře, pravděpodobně je i ve vaší domácnosti člověk, který tráví v kuchyni času nejvíce. Jedná se o praváka nebo o leváka? Zatímco pro praváka je vhodné uspořádat zóny ve směru otáčení hodinových ručiček, pro leváka přesně naopak.

Zajištění plynulosti

dynamic-space-kuchynska-linka-3Rozdělení zón není jediným důležitým aspektem, je jím také ergonomika. Jedním z prvních bodů je správná výška. Aby se vám pohodlně pracovalo, měla by být mezi vaším loktem a pracovní deskou vzdálenost cca 10-15 centimetrů. To zajistí pohodlí a prostor při práci.

Výška hraje důležitou roli i v případě uložení nádobí a zásob. Nejpoužívanější úložné prostory by měly být na dosah ruky, tedy na místě, za kterým nemusíte cestovat a na které dosáhnete z místa, kde zrovna operujete. Každý člověk nakupuje trochu jiné potraviny a často disponuje i rozdílným kuchyňským nářadím. Pokud máte své zažité zvyklosti, nezapomeňte je u návrhu zohlednit.

Snadný pohyb

Veškerý pohyb kuchyni musí být lehký a dynamický, vyvarujte se proto skříňkám a šuplíkům, které mají náročnější otevírání. Skříňky i výsuvné prvky by se měly otevírat rychlým a ladným pohybem, bez nutnosti vyvíjet větší fyzickou sílu. Zavírání by mělo probíhat jedním dotykem, neboli ťuknutím, které uvede šuplík nebo dvířka do pohybu. Důležité je také tlumení, aby při zavírání nedošlo k nárazu, ale k jemnému a plynulému dosednutí.

Zmíněné zásady si mnoho lidí neuvědomuje, přitom jsou velmi podstatné. Jelikož se většina z nás pohybuje v kuchyni každý den, pomyslete, kolik času můžete ušetřit tím, že kuchyni zorganizujete tak, aby se vám v ní pracovalo rychle a příjemně.